15 mars 2012

BAKA BAGUETTER

Man ska inte vara trött när man bakar...

Förra gången lyckades jag med att ta för mycket salt i degen - 2 msk istället för 2 tsk. Och som inte det var nog glömde jag sen bröden i ugnen så att de stod där en kvart för länge. Konstigt nog blev de varken för salta eller brända, utan fullt ätbara:) Och nu är de uppätna!

Så idag var det dags för en ny omgång. De här baguetterna är barnens favoriter, så jag tänkte jag skulle dela med mig av receptet ifall någon mer vill prova.

Det är ett surdegsbröd, men tack vare att man har i lite jäst förkortas jäsningen till ca 2 h istället för 10 h.Ingredienser:
1 dl surdegskultur
4 dl vatten (37 grader)
1 msk (torr)jäst
1 msk honung
1 dl rågmjöl
9-11 dl vetemjöl
2 tsk salt
Mjöl till utbakning


Rör ihop surdegskultur, vatten, jäst och honung.
Tillsätt mjöl och arbeta degen kraftigt och länge. Använd helst maskin och kör i 10 minuter. Lägg till ytterligare 5 minuter om du arbetar degen för hand.

Strö över saltet och arbeta i 3-4 minuter till. Nu är degen riktigt seg och trådig. Täck med plastfolie, stick några hål i folien och jäs i 1-1 ½ timme(dubbel storlek ).

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Dela i 3 delar, platta/kavla ut varje del till en avlång platta. Rulla ihop och lägg på plåt. Jäs utan bakduk i 20 minuter.

Grädda baguetterna i 10 minuter i 250 grader, stäng av värmen och grädda på eftervärmen i 15 minuter.Kram