25 september 2010

BILDREDIGERING DEL1

En del verkar nästan tycka att bildredigering är nåt "fult". Är man en bra fotograf ska man inte behöva redigera bilderna, är man tillräckligt duktig blir bilderna bra ändå.

Jag håller inte med! Jag tycker tvärtom, är man fotograf ska man också vara kunnig i bildredigering. Jag tycker man SKA redigera fotografier om det behövs, så att man får fram det absolut bästa av bilderna. Så det här är nånting jag vill lära mig mer om!

Jag vet inte om det är korrekt, men för mig är bildretuchering och bildredigering två helt skilda saker. Jag menar att bildretuchering är när man tar bort eller lägger till saker i bilden, som inte fanns där från början. Den bildredigering jag gör är t.ex att förändra ljus och färger eller förbättra skärpan.


Det här är en orginalbild, där färgerna inte är så klara och det gör att bilden nästan känns lite suddig.Ofta tycker jag att det räcker att använda sig av "auto tone" eller som i detta fall "auto contrast" och med en enda knapptryckning blir bilden genast mycket bättre!
Om man inte tycker det är tillräckligt kan man fortsätta att öka "contrast" och "brightness" för att ytterligare öka klarheten i bilden.
Jag tycker det gör stor skillnad!

Jag är ingen expert på bildredigering, det finns säkert flera av er som kan mer än mig om det här. Men jag tycker det är kul och vill som sagt lära mig mer. Det finns så mycket man kan göra med sina bilder och några fler exempel kommer lite längre fram.

Kram

RIDNING OCH IKEANu har vi varit på ridskolan och den här gången blev det en promenad i skogen, då de skulle rida ut. Riktigt härligt! Vi har verkligen haft tur, för av alla gånger J2 ridit, både den här terminen och förra, har det inte regnat en enda gång. Det har regnat när vi åkt dit och när vi åkt hem, men inte just när hon ridit!

Idag har jag lovat att vi ska åka och titta efter ridstövlar och sen blir det Ikea. Ska köpa ramar, förvaring och lite annat för att organisera hallen. vi har många projekt på gång (samtidigt!) just nu, men det dröjer nog ett tag innan det kan bli bilder att visa upp på bloggen.

Ha en härlig lördag!

Kram