01 juni 2011

FOTA MED PORTRÄTTOBJEKTIV

Hej på er!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg, så har jag köpt ett nytt objektiv. Eftersom det var några av er som undrade vad det var för typ av objektiv, så tänkte jag presentera det lite närmare;-)

Objektivet heter Sony SAL-50F18 DT 50mm f/1.8, och är ett så kallat porträttobjektiv. Med det menar man att man vill ha ett kortare skärpedjup och en suddigare bakgrund, så att porträttet framträder tydligare. Detta åstakommer man genom att ha en stor bländaröppning. Genom att välja bländarprioritet som en manuell inställning på kameran kan man välja vilken bländaröppning man vill ha. Men vilken bländaröppning man kan välja är också beroende av det objektiv man använder. Med detta objektiv kan jag välja bländaröppning upp till f/1,8.
Som ni ser kan man då få en riktigt suddig bakgrund och porträttet framträder väldigt tydligt. Denna bild togs på en gata i stan där det fanns flera reklamskyltar, flaggor och andra människor. Med ett riktigt kort skärpedjup "försvinner" alla sådana störande moment och fokus ligger istället på det huvudsakliga objektet. Mycket användbart!

Nu återstår bara att öva, öva och öva, så att jag kan använda det fullt ut:-)
Kram