15 mars 2012

BAKA BAGUETTER

Man ska inte vara trött när man bakar...

Förra gången lyckades jag med att ta för mycket salt i degen - 2 msk istället för 2 tsk. Och som inte det var nog glömde jag sen bröden i ugnen så att de stod där en kvart för länge. Konstigt nog blev de varken för salta eller brända, utan fullt ätbara:) Och nu är de uppätna!





Så idag var det dags för en ny omgång. De här baguetterna är barnens favoriter, så jag tänkte jag skulle dela med mig av receptet ifall någon mer vill prova.

Det är ett surdegsbröd, men tack vare att man har i lite jäst förkortas jäsningen till ca 2 h istället för 10 h.



Ingredienser:
1 dl surdegskultur
4 dl vatten (37 grader)
1 msk (torr)jäst
1 msk honung
1 dl rågmjöl
9-11 dl vetemjöl
2 tsk salt
Mjöl till utbakning


Rör ihop surdegskultur, vatten, jäst och honung.
Tillsätt mjöl och arbeta degen kraftigt och länge. Använd helst maskin och kör i 10 minuter. Lägg till ytterligare 5 minuter om du arbetar degen för hand.

Strö över saltet och arbeta i 3-4 minuter till. Nu är degen riktigt seg och trådig. Täck med plastfolie, stick några hål i folien och jäs i 1-1 ½ timme(dubbel storlek ).

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Dela i 3 delar, platta/kavla ut varje del till en avlång platta. Rulla ihop och lägg på plåt. Jäs utan bakduk i 20 minuter.

Grädda baguetterna i 10 minuter i 250 grader, stäng av värmen och grädda på eftervärmen i 15 minuter.



Kram

11 kommentarer:

  1. Wow, jättefina och ser väldigt goda ut också. Det skall jag prova, tack för tipset! kram

    SvaraRadera
  2. De såg väldigt fina och goda ut. Jag har aldrig testat att baka med surdeg, kanske ska ta mig an det :). HOppas din torsdag varit bra och ha en toppenfredag! Kram Jennifer

    SvaraRadera
  3. Mmmm gott! Här i Australien gillar man mest vitt formbröd!! Väldigt trist. Bor man inte i en stor stad så är det inte så lätt att hitta skojigt och gott mörkt bröd. Hittar man det så kostar det också därefter. Var i Canberra över helgen och besökte en marknad där de hade massa bröd, köpte ett surdegsbröd men råg, anis och något mer jag inte minns. Det var ljuvligt gott.
    Trevlig:-)

    SvaraRadera
  4. Men å så gott.

    Jag skulle baka mer här om inte ugnen var som den är. Gasugn. Jag kanske ska ge den en chans.
    När jag kommer till Stockholm ska jag iallafall baka!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Vilken bakmamma du är Pernilla. Den lyxen har inte mina barn tyvärr.....

    Ha en fin fredag

    SvaraRadera
  6. Så gott!!! Du är så duktig på att baka (även om det råkade bli fel den här gången), du inspirerar!

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Härligt med inspiration! Bakar alltför sällan, idag har jag en hemmadag så idag ska det bli av. Kram till dig!

    SvaraRadera
  8. Tack för tips, det här ska jag prova!

    SvaraRadera
  9. TAck för tips, det skall jag prova kram

    SvaraRadera
  10. Jag ska tipsa min man som nu har försökt ett par gånger! Vi är nöjda med hans bröd men han vill finslipa!
    Så stort tack för tipset!
    Ha en härlig lördag!
    Kram Jenny

    SvaraRadera

TACK för att du tar dig tid att lämna en hälsning!