09 juli 2010

GI

Idag har jag bakat. Jo, jag vet att det var 30 grader varmt, men har man "bak-abstinens" så har man! (A: Nej, mamma, du kan INTE använda det ordet! Det kan missförstås!)



Jag har nämligen börjat gå på en strikt GI-diet och inte fått bakat på flera veckor!! Fast egentligen finns det inget som heter GI-diet, utan det är bara en mer hälsosam livstil - eller vad det nu är de säger. Men för mig är det en diet, just för att det inte alls passar in i min livstil där ju bakning är bland det roligaste jag vet! Lite synd då att "dieten" går ut på att inte få i sig mjöl...




Nej, nu överdriver jag kanske lite. Det är framför allt i första fasen när man undviker kolhydrater så mycket det bara går, som man inte får äta t.ex. bröd och pasta. Men det har egentligen inte varit något problem, eftersom man får äta så mycket annat gott, med betoning på både mycket och gott! Konstigt nog har jag inte haft något sötsug alls, det har inte ens varit några problem att köpa glass till barnen, men låta bli att äta en själv.

Men just det där att baka har jag undvikit. Det känns som att utmana ödet lite för mycket... Men nu har jag i alla fall gått över till nästa fas och där får man till min stora glädje äta bröd, så det blev det brödbak direkt :)



Brödet jag bakade heter Finskt surdegsbröd och är alltså gjort på surdeg. Jag har inte lyckats göra surdeg från grunden förut, men den här gången gick det hur bra som helst! Kanske berodde det på att man skulle ta i lite sirap, eller också på att det nu är så varmt hela tiden? Den bubblade på så fint och bröden blev som de skulle. Kanske inte det allra godaste bröd jag bakat, men just nu är jag nöjd över att få äta bröd överhuvudtaget!




Och så måste jag ju berätta att middagen igår var mycket trevlig:) Det var en restaurang med en otroligt mysig innergård mellan de fina gamla trähusen, där de hade uteservering.
Maten var fantastiskt god, jag åt Smörstekt jämtländsk röding serverad med en krondillsdressad färskpotatis och kräftsallad, vitvinssås med sardellsmör samt insjökräfta. Såååå gott!! Och utmärkt GI-mat, kan jag tillägga ;)
(Sen åt jag förstås efterrätt också, men det är ju en annan sak...)

Så ska ni ut och äta i Uppsala kan jag verkligen rekommendera Restaurang Lingon :)


Kram

6 kommentarer:

  1. Föstår att du bakar ... finns det något mer suktande än nybakt bröd? Tror jag inte! *ler*

    SvaraRadera
  2. Vad gott med nybakat bröd.vad skoj att ni hade en mysig kväll.Önskar dej en skön lördag.Kram Rita ♥

    SvaraRadera
  3. Mums brödet ser verkligen sagolikt gott ut.
    Kram Lina

    SvaraRadera
  4. Nybakat bröd är ju verkligen inte fy skam! Jag är en bröd tjej och älskar att äta mackor till frukost, mellanmål och kvällsmat. Mycket mackor blir de =) Kram

    SvaraRadera
  5. Duktiga du! Själv kan jag inte heller vara utan bröd så GI är inget för mig har jag konstaterat! Men det blir mycket grönsaker denna sommar!
    Ha det bäst! Åse

    SvaraRadera
  6. Jag äter mycket bröd och skulle nog ha väldigt svårt för att köra GI. Har dock två arbetskamrater som kört det ett bra tag och de tycker att det är jätte bra och de mår så bra.
    Kram

    SvaraRadera

TACK för att du tar dig tid att lämna en hälsning!