Jag har alltid älskat att baka ända sen jag var liten
och nästan jämt när jag bakade skulle det vara nånting med choklad.
Det började med att jag fick en sån där leksaksspis, ni vet.
Där följde det med en "kokbok" med olika recept i och då var
favoriten chokladbollar, som jag blandade till och "gräddade" i min ugn.
Recepten var så bra, för även om man inte kunde läsa, såg man tydligt på bilderna
vilka ingredienser man skulle använda sig av och hur mycket av varje.
Just för att jag alltid tyckt det är så roligt att baka är det
extra kul att mina egna barn nu också har samma intresse.
(i alla fall 2 av dem, den 3:e gillar mest att äta det som bakas!)
En favorit hos J1 är kärleksmums, det är oftast
det som gäller när han ska baka. Och det är en av mina favoriter
också, inget jag säger nej till! ( Även om jag egentligen föröker begränsa
mig till helger när det gäller godsaker, men men.... Vissa undantag får man göra!)
Kärleksmums, moccarutor, snoddas.... den där kakan har visst
många namn och säkert lika många olika recept.
Det vi bakar efter är i alla fall från "Sju sorters kakor"
och vi tycker de blir hur goda som helst!
Kärleksmums
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Glasyr:
75 g smör
1 msk siktad kakao
(1-2 msk kallt kaffe)
3 1/2 dl florsocker
kokos
Smält smöret och låt det
svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna
omväxlande med mjölken och smöret. Häll smeten i en smord och bröad långpanna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Smält under tiden smöret
till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyren
på kakan och strö på kokos. Skär upp kakan i rutor.