Våffeldagen på långfredagen, en riktigt bra kombination tycker jag!
Ledig dag, gott om tid att grädda våfflor och gott om tid att äta :)
I år provade vi att göra belgiska våfflor, det var riktigt gott!!
Här kommer receptet om ni vill prova :)
- 2 ekologiska ägg
- 125 g smör
- 2 1/2 dl mjölk 3%
- 2 dl vatten
- 12 g färsk jäst
- 1/2 tsk salt
- 3/4 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 6 3/4 dl vetemjöl
- Smält smör till gräddning
- Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
- Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
- Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.
- Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke, vänd försiktigt ner den i smeten och låt den vila i cirka 20 minuter.
- Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter.