24 oktober 2012

GODASTE BRÖDET

Jag älskar att baka, vilket är tur eftersom jag också älskar bröd.
Skulle kunna äta det både till frukost, lunch och middag!
OCH det är bättre än vilket lördagsgodis som helst:)
 
 




När jag var liten var min favorit tekakor och "bergis", alltså bara vitt bröd.
Det är jag inte alls lika förtjust i längre, utan nu har jag fastnat för surdegsbröd.





Mitt absoluta favoritbröd just nu är valnötsbröd, som jag har bakat idag.
Valnötterna gör att brödet får en alldeles speciell smak, sååå gott! 





Jag skickar med receptet ifall någon skulle vilja prova.
Det här brödet kan jag verkligen rekommendera!




RECEPT

700 gram ljummet vatten
15 gram jäst
830 gram vetemjöl spec. gärna stenmalet
200 gram rågsikt eller graham
2 msk honung
300 gram uppfriskad rågsurdegsgrund
30 gram salt, gärna havssalt
100 gram grovt krossade valnötter



GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt mjölet och kör i maskin 3 min. Låt degen vila 10 min.
  2. 2. Tillsätt surdegsgrunden och kör ytterligare 3 min på lite högre hastighet. Tillsätt saltet och kör 3 min till. När det återstår 15 sek tillsätt nötterna.
  3. 3. Jäs degen i lätt inoljad platlåda med lock eller annat stort kärl i 2 tim. Slå (vik ihop) degen var 20:e min första tim.
  4. 4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Lägg varje deg i en jäskorg. Sätt den ena degen i kylskåpet och täck med en handduk.
  5.  
    5. Sätt ugnen på 250º och låt en plåt eller sten och järngryta med lock (om du använder det) värmas upp samtidigt med ugnen. När ugnen är varm häll försiktigt upp degen, den som ej står i kylen, i den varma grytan eller direkt på plåten/stenen. Sätt locket på grytan och in i ugnen! Grädda ca 30 min och tag sen av locket.
     
    6. Sätt in en termometer i degen. När den visar 96º-98º är det klart.
  6.  
  7. 7. Tag ut degen som står i kylen när du sätter in den första i ugnen, det brukar vara lagom.
  8.  
  9. 8. Låt kallna på galler. För bästa kvalitet förvara brödet inlindat i 2 handdukar eller speciell brödpåse av tyg för att undvika att det blir tråkigt och gummiaktigt i plastpåsar. Går dock bra att frysa i plastpåsar, men tag bort plasten och vira in i handdukar när du tinar det.
 
 
 
 
kram