Jag älskar att baka, vilket är tur eftersom jag också älskar bröd.
Skulle kunna äta det både till frukost, lunch och middag!
OCH det är bättre än vilket lördagsgodis som helst:)
När jag var liten var min favorit tekakor och "bergis", alltså bara vitt bröd.
Det är jag inte alls lika förtjust i längre, utan nu har jag fastnat för surdegsbröd.
Mitt absoluta favoritbröd just nu är valnötsbröd, som jag har bakat idag.
Valnötterna gör att brödet får en alldeles speciell smak, sååå gott!
Jag skickar med receptet ifall någon skulle vilja prova.
Det här brödet kan jag verkligen rekommendera!
RECEPT
700 gram ljummet vatten
15 gram jäst
830 gram vetemjöl spec. gärna stenmalet
200 gram rågsikt eller graham
2 msk honung
300 gram uppfriskad rågsurdegsgrund
30 gram salt, gärna havssalt
100 gram grovt krossade valnötter
GÖR SÅ HÄR
- 1. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt mjölet och kör i maskin 3 min. Låt degen vila 10 min.
- 2. Tillsätt surdegsgrunden och kör ytterligare 3 min på lite högre hastighet. Tillsätt saltet och kör 3 min till. När det återstår 15 sek tillsätt nötterna.
- 3. Jäs degen i lätt inoljad platlåda med lock eller annat stort kärl i 2 tim. Slå (vik ihop) degen var 20:e min första tim.
- 4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Lägg varje deg i en jäskorg. Sätt den ena degen i kylskåpet och täck med en handduk.
- 7. Tag ut degen som står i kylen när du sätter in den första i ugnen, det brukar vara lagom.
- 8. Låt kallna på galler. För bästa kvalitet förvara brödet inlindat i 2 handdukar eller speciell brödpåse av tyg för att undvika att det blir tråkigt och gummiaktigt i plastpåsar. Går dock bra att frysa i plastpåsar, men tag bort plasten och vira in i handdukar när du tinar det.
5. Sätt ugnen på 250º och låt en plåt eller sten och järngryta med lock (om du använder det) värmas upp samtidigt med ugnen. När ugnen är varm häll försiktigt upp degen, den som ej står i kylen, i den varma grytan eller direkt på plåten/stenen. Sätt locket på grytan och in i ugnen! Grädda ca 30 min och tag sen av locket.
6. Sätt in en termometer i degen. När den visar 96º-98º är det klart.
kram
Låter hur gott som helst och ser helt ljuvligt ut på din fina bild!
SvaraRaderaDet låter ju hur gott som helst. Kanske att prova till helgen!
SvaraRaderaJättefina bildet:-) Ha en fin kväll /Liv
Tack för ditt mail:) ÅH nu ska här bakas, det var ju så gott när jag fick smaka det hos er:)
SvaraRaderaHoppas att ni mår bättre!
Stor Kram!
Har aldrig bakat surdegsbröd, men detta lät väldigt gott.
SvaraRaderaKram
Åh vad gott det brödet såg ut!
SvaraRaderaJag älskar oxå bröd och gillar att baka. Tack för receptet, kram Suss
Skönt att höra att jag inte är ensam om att vara tokig i bröd ;), det är ju så gott!!! Har aldrig testat att baka surdegsbröd, kanske dags att testa.
SvaraRaderaKram Jennifer
Hej Pernilla! Låter väldigt gott, men jag undrar över surdegsgrunden. Har du gjort den själv från början? Förresten, frukostbullarna blev jättegoda. Jag la upp det på FB och det var flera som ville ha receptet, så "dina" bullar har nu spridit sig runt om i Skåne :). Ha det bra! Ing-Mari
SvaraRaderaMums!
SvaraRaderaOch så vackert det ser ut också. Älskar dina bilder!
xx
Ser väldigt gott ut..det ska jag absolut prova.
SvaraRaderaDina foton..suck..du är så duktig med kameran !!!!!
Kram Anette
Himmel, så gott brödet ser ut! Du fotar ju så bra också!
SvaraRaderaJag skulle gärna baka oftare, men det är ju så farligt att ha nybakt bröd hemma jämt och ständigt. ;)
Kram
Ingela
Å NU SKA DET BAKAS!
SvaraRaderaTack för receptet!
Kram Johanna
Hej.
SvaraRaderaSå roligt att du lämnade ett spår hos mig ;) så jag hittade hit!
Vilken jättefin blogg du har!!!
och tack för receptet... måste jag prova.
kram kram Malin
Jag har inte vågat mig på det där med surdeg ännu, men det ser verkligen jättegott ut ditt bröd!
SvaraRaderaKram Kicki
Mums vad gott det ser ut! Älskar själv bröd men bakar sällan själv. Kanske jag borde pröva ditt escept...
SvaraRaderaKram Sabina
Jag skulle behöva "friska upp" mina egna bakmetoder. Här i Oz finns ju inte så mycket spännande mer är vitt mjöl då!! Färsk jäst är en konst att få tag på och jag måste bara lära mig att göra surdeg så att jag kan prova detta. Basta! Får bli ett nyårslöfte i god tid tror jag.
SvaraRaderaKram Anette :-)
Åh så gott det ser ut!! Maken bakade allt bröd hemma tidigare, men så blev vi övriga familjemedlemmar liksom less på surdegsbröd och började köpa Längtan och sånt, så nu har han slutat...Jag vet, otacksamma typer vá! Måste nog gulla lite med honom så han sätter en ny surdegsgrund och börjar baka igen, nu saknar jag det ju!
SvaraRaderaHa det bra fina du!
Kram Camilla
Hej Pernilla. Va glad jag blev att du hittade hem till mig. Har precis börjat blogga så allt är nytt o spännande. Håller på o lära mig ta bra bilder osv. Dina bilder är fantastiskt fina, så här kommer jag titta in ofta. Ha en härlig höstdag. Kramisar Tina
SvaraRaderaMen så gott det där såg ut, valnötsbröd är ju så fantastiskt gott. Tyvärr är jag ingen hejjare på att baka:(
SvaraRaderaså här blir det köpebröd!
Kram Åsa
mm man tackar ,, låter riktigt gott det där
SvaraRaderaÅh, det ser ju hur supersmaskigt ut! Jag har sparat ner flera av dina recept, så jag hoppas att jag snart ska kunna ta mig tid att baka dem också =)
SvaraRaderaKram Linda
Tusen tack för fint brödrecept, åhh... så got det ser ut!!!
SvaraRaderaÖnskar dig en riktigt härlig hösthelg, fina bloggvän.
Ann-Louisekram♥
Åh, så gott.:-) Snygga bilder. Kram
SvaraRaderaGud vad gott det ser ut =) ska jag pröva nån dag när jag får lite tid över :)
SvaraRadera