18 augusti 2012

VARDAGSLYX


Finns det nåt godare än nybakat bröd till frukost en helgmorgon? 
Varmt bröd med smör som smälter....Mmmm, vad gott! Vardagslyx!

Det här brödet förberedde jag igår kväll och gräddade i morse, så
vi hade nybakat till frukost  innan J2 skulle iväg till ridningen.
 Ett litet tips till söndagsfrukosten, kanske :)








RECEPT

25g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1.5 tsk salt
570g vetemjöl special (ca 9.5 dl)
60g  rågmjöl



1. Kväll: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst. Häll i salt och honung och sist mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. (Ej maskin.) Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.

2. Nästa morgon: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha. Pudra över lite mjöl. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.




Ha en skön helg!


Kram