09 september 2010

GODASTE ÄPPELKAKAN

Enlig A var det här den godaste äppelkakan han ätit, så jag tänkte jag skulle dela med mig av receptet, ifall någon får baklust nu till helgen.

Den är inte svår, men lite omständig. Förutom att man måste hålla på att kladda med händerna, vilket jag inte riktigt gillar (vill helst bara kunna röra ihop en smet lite snabbt) är den dessutom som godast dagen efter. Så se om möjligt till att bara ta en smakbit när den är nybakt och spara sen resten till nästa dag!

Hur som helst, trots dessa små bekymmer var den värd besväret, den är riktigt god! :)




Äppelkaka med kardemummasmulor

Ingredienser:
100 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 medelstora äpplen
Kanel till pudring
Socker till pudring
Smör till formen

Smulor:
2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl socker
1 tsk malen eller stött kardemumma

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smuldeg: Mät upp mjölet i en bunke och finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt socker, kardemumma och nyp ihop till en smulig deg. Ställ åt sidan.

Kaksmet: Riv mandelmassan grovt och arbeta in smöret lite i taget till en jämn massa. Använd gärna händerna. Rör ner socker och äggen, ett i taget och blanda till en klumpfri smet. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.

Kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor och pudra dem med lite kanel och socker.
Jämna ut kaksmeten i formen och stick ner äppelklyftorna tätt. Strö ut kardemummasmulorna ovanpå och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min.




Kram