21 januari 2013

HELGBAK



På helgen brukar jag passa på att baka bröd.
Eftersom jag bakar med surdeg krävs det lite tid och planering.
Arbetsinsatsen är ganska liten, men det tar ändå två dagar från att jag börjar,
tills brödet är klart. Surdegen ska först matas, stå över dagen, på kvällen gör jag en
fördeg som står över natten. Nästa morgon fortsätter jag med den "riktiga" degen,
som sen får jäsa ca 6 timmar, innan den åker in i ugnen.


Men tiden när jag faktiskt är upptagen med att hålla på med degen är inte mer än
max en halvtimme.Det kan det vara värt! I alla fall när man som jag älskar bröd:)






Vill man inte hålla på riktigt så länge, men ändå baka med surdeg, kan man tillsätta lite jäst.
Recept på sådant bröd  finns HÄR och HÄR


Ha en bra start på veckan!


Kram

12 kommentarer:

  1. Där har vi nåt gemensamt du och jag..hihi..
    Här har det också bakats för fullt!!! :)
    Mmmm....såå smarrigt du fick till det...mums...
    Ha en finfin vecka vännen
    Ann-Louisekram

    SvaraRadera
  2. Jag bakade också i helgen, pitabröd. Men surdeg har jag aldrig testat.

    SvaraRadera
  3. Mums så gott, jag borde verkligen baka mer bröd, kram

    SvaraRadera
  4. Så gott med nybakat bröd!! Jag fixa ihop 4 limpor igår till soppan. Så gott. En limpa fick följa med på kvällspromenaden hem till en kompis som blev glad.

    Ha en toppen dag!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  5. Nybakat bröd tror jag är bland det godaste som finns. Det skulle vara nybakade bullar då som toppar min lista ;)

    KRAM!

    SvaraRadera
  6. Det där såg gott ut. Och vilka läckra bilder.
    Ha nu en fin kväll, Kram Maria

    SvaraRadera
  7. Det där ser alldeles underbart ut, Nilla!
    Min gubbe har också blivit en ivrig surdegsbagare, men han bakar enligt sin mors gamla recept och använder mest rågmjöl i sina bröd. Och sirap, så det blir ett sötsurt bröd.
    Kram
    Ingela

    SvaraRadera
  8. så gott det ser ut. Jag har bara bakat med surdeg en gång i hela mitt liv, känns som om det är dags snart igen.
    Ha en fin kväll.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  9. Kan säga att jag ibland blir tokig på denna idrott som styr våra liv fullständigt. Det var lite därför jag inte ville åka med igår då dottern spelade handboll. Hon blev ju inringd och jag hade planerat hela veckan för att kunna åka skidor på söndagen. Vissa perioder är det ingen ide att boka in något på helgerna och det är rätt trist även om det är goa föräldragäng i både bandyn och fotbollen!
    Önskar att jag hade tid att baka sådant där bröd någon gång. Har aldrig bakat surdegsbröd, mycket av den anledningen att det tar sin tid. Ser dock väldigt gott ut!:)
    Kram

    SvaraRadera
  10. Men du vilka fina bröd, de ser ljuvligt goda ut! Jag älskar också bröd men har aldrig provat att baka eget surdegsbröd.
    Må så gott! Kram Jennifer

    SvaraRadera
  11. Mmmm, jäsiken, de där bilderna får mig att vilja lära mig att baka med surdeg!!!

    Har inte riktigt kommit underfund med hur det går till, men nån dag ska jag ta mig an surdegen, haha!

    Kram
    Pernilla

    SvaraRadera
  12. Det ser verkligen gott ut!
    Spanien hade säkert varit något också, men inte ens det har vi råd med.. Vi håller redan på att planera hur vi ska ha råd med Legoland NÄSTA år...
    Fotografering... Är du utbildad?? Eller bara hobbyfotograf?

    SvaraRadera

TACK för att du tar dig tid att lämna en hälsning!