08 februari 2012

ATT HJÄLPAS ÅT

I början av ett nytt år känns det ofta som ett bra tillfälle att planera och strukturera tillvaron och införa lite förändringar. Nytt i vår familj är att A och J1 har börjat laga middag varsin dag i veckan.De får själva bestämma vad de vill laga och se till att ingredienserna skrivs upp på inköpslistan. Enda regeln är att man inte får göra samma rätt 2 veckor i rad.
Man skulle kanske tro att vi nu för tiden bara äter korv och pommes frites, men vi har verkligen fått jättegod mat. Allt från pastasås med fläskfilé till wok och köttfärssås.Dessutom är det otroligt skönt att hämta J2 på dagis och komma hem och maten står på bordet. Barnen får förståelse för hur det är att komma hem från en lång dag och börja laga mat, istället för att slänga sig i soffan.

De har varit mycket stolta över sina egna prestationer och uppskattat varandras rätter. Hittills har det inte varit något gnäll om deras nya uppgift, J2 har tom bett om att få laga middag 2 dagar/veckan!

Och så blir det så klart mer tid och ork från min sida för läxläsning och mys, vilket alla vinner på:)


Jag är verkligen glad över att det har fungerat så bra och hoppas att det kommer fortsätta så!

Hur gör ni, vem lagar mat i er familj?


Kram


12 kommentarer:

 1. Vår sons kommentar när jag berättade om detta för honom var: "Vilken otur för dem!" Jag hade aldrig fått honom till detta utan mutor!
  Såg din bror med fru, J2 m flera i tidningen idag! Fina de var!:)
  Kram

  SvaraRadera
 2. Men vilken bra idé! Har en son som snart blir 13 och han skulle mycket väl kunna ta någon dag veckan och jag tror faktiskt att han skulle tycka att det var roligt. Tack för tipset :). Och fina bilder bjuder du på som vanligt, härligt! Kramar Jennifer

  SvaraRadera
 3. Hos oss gör mamma (=jag) alltid maten... suck...
  Så otroligt fint att dina pojkar gärna gör mat och lär sig en massa på samma gång! Jag ska allt ta och föreslå det här hemma :) Däremot så har mina barn som uppgift att fylla o tömma diskmaskinen, föra ut soppåsen, mata katten m.m.

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé! Hos oss är det mamman= jag som lagar all mat. Vardag som fest. Försök har gjorts .... barnet är för litet ännu, 5 år.

  SvaraRadera
 5. Wow vad duktiga. Och kul att de tycker det är roligt! HÄr är det än så länge jag och min man som står för matlagningen. Men när de blir lite äldre så är ju detta en bra idé.
  Kram Jannike

  SvaraRadera
 6. Vad duktiga de är och vad roligt att ni hjälps åt. Det ser gott ut och dina bilder är hur fina som helst.

  Kram!

  SvaraRadera
 7. Härligt, vi har precis pratat här hemma om att flickorna skall få laga mat en dag i veckan och då hjälpas åt, kram

  SvaraRadera
 8. Åh,jag längtar tills vi får det så här hemma!!nu är min äldsta 10år och vi har börjat lite med att han kan hjälpa till i köket.Det går sådär kan jag säga.Men i 5an får de hemkunskap och det gör nog mycket att de kan hjälpa till senhär hemma.Just nu så är det ju jag och mannen min som lagar maten.Kidzen hjälper till med att duka och plocka fram och undan.Mest för attde sen får belöning genom månadspeng då.Hm..men vi har just börjat med detta,så vi får se hur det går.Vi är nog lite slappa när det gäller sånt,men min önskan är ju att det ska vara så som ni har det nu.Hur gamla är dina killar förresten?

  SvaraRadera
 9. Smart och roligt att hjälpas åt. Ska komma ihåg det när mina barn blir lite större. Tack för att du skrev så fint i min blogg.
  Kram Helena

  SvaraRadera
 10. Vad jättefiffigt!!! Mer kvalitetstid över för alla med andra ord, perfekt!!!! Hemma hos mig är det mest jag som lagar maten tyvärr... har tänkt göra något åt det läääänge, men det blir liksom aldrig av! Men nu är vi bara tre kvar i huset och det har inneburit betydligt mindre mat både att handla och tillaga:)))

  Stööööörsta kraaaaamen aka

  SvaraRadera
 11. Vilken bra idé!! När mina blir lite större ska jag helt klart införa något liknande... Just nu är min stora (6 år) väldigt inne på att diska. Han kanske ska få en diskdag i veckan mot något litet i slutet av månaden

  SvaraRadera

TACK för att du tar dig tid att lämna en hälsning!