28 januari 2011

NÄRBILDSLINSER

Några av er frågade om närbildslinser, som jag skrev om här. Så här ser de ut:Närbildslins är ett billigare och enklare alternativ till ett makroobjektiv. Det är inte lika bra som ett riktigt makro, men för mig räcker det, då jag mest vill prova på det här med närbildsfotografering. Ingenting jag använder vid portträttfotografering direkt ;-)

Det linsen gör är att den minskar kamerans närgräns, det vill säga det kortaste avståndet mellan kameran och motivet som ger bra skärpa. Närbildslinsen skruvas på filtergängan på det vanliga objektivet och det går att kombinera flera stycken (även om det inte rekommenderas pga att det uppstår ett brytningsfel, men jag är inte så nogräknad och tycker det fungerar!).
Ha en skön fredag!

Kram

6 kommentarer:

 1. Intressant förklaring, jag frågade faktiskt brorsan om hur man gjorde med linsen. Brytningsfel har jag redan på ena ögat så då förstår jag att man inte ska ha fler på en gång...
  *fniss*
  Kram o trevlig fredag, Tina

  SvaraRadera
 2. Låter som ett bra alternativ till ett objektiv. Är inte heller så noga, men dessa skulle jag vilja prova.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Nilla!
  Låter som ett bra tips!

  Ha en mysig helg!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 4. har inte hört om sådana förrän du nämnde dem, men så har jag ju ett hyfsat makroobjektiv i stället ;)
  önskar er en trevlig helg! kram
  ingela

  SvaraRadera
 5. Jag har också ett sånt filter. Tycker att de är bra och roligt att använda. Ha en härlig helg! Kram

  SvaraRadera
 6. Oh, det här var verkligen en positiv nyhet för mig som äntligen är på gång med att köpa min första systemkamera! Jag älskar att fota i makro, men är inte så imponerad av tanken på att behöva släpa omkring på sjuttiotolv olika objektiv... Detta kanske kan vara en lösning? =)

  Vilken kamera skulle du rekomendera mig att köpa? En stor fråga, I know! ;) Men alla tips som kommer från någon som är kamera- och fotovan är ett stort plus!

  SvaraRadera

TACK för att du tar dig tid att lämna en hälsning!