09 september 2010

GODASTE ÄPPELKAKAN

Enlig A var det här den godaste äppelkakan han ätit, så jag tänkte jag skulle dela med mig av receptet, ifall någon får baklust nu till helgen.

Den är inte svår, men lite omständig. Förutom att man måste hålla på att kladda med händerna, vilket jag inte riktigt gillar (vill helst bara kunna röra ihop en smet lite snabbt) är den dessutom som godast dagen efter. Så se om möjligt till att bara ta en smakbit när den är nybakt och spara sen resten till nästa dag!

Hur som helst, trots dessa små bekymmer var den värd besväret, den är riktigt god! :)




Äppelkaka med kardemummasmulor

Ingredienser:
100 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 medelstora äpplen
Kanel till pudring
Socker till pudring
Smör till formen

Smulor:
2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl socker
1 tsk malen eller stött kardemumma

Gör så här :
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smuldeg: Mät upp mjölet i en bunke och finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt socker, kardemumma och nyp ihop till en smulig deg. Ställ åt sidan.

Kaksmet: Riv mandelmassan grovt och arbeta in smöret lite i taget till en jämn massa. Använd gärna händerna. Rör ner socker och äggen, ett i taget och blanda till en klumpfri smet. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.

Kärna ur äpplena, skär dem i tunna klyftor och pudra dem med lite kanel och socker.
Jämna ut kaksmeten i formen och stick ner äppelklyftorna tätt. Strö ut kardemummasmulorna ovanpå och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min.




Kram




10 kommentarer:

  1. Om inte annat ser den väldigt god ut!
    :)

    SvaraRadera
  2. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ den låter helt ljuvlig!!!!!!!
    Undra om den går att göra med gluten fri mjöl, eller potatis mjöl? Vår stora sessa har ju glutenintolerns. Men jag blev så sugen på att göra denna kaka i helgen.
    Du har så härlig blogg måste jag till lägga!
    Blir så glad var gång jag är inne på den! Fortsätt så = me love!
    Kram cc

    SvaraRadera
  3. Det där låter otroligt gott! Tyvärr klarar jag inte av att baka saker där man måste använda händerna men de kan man säkert lösa. Måste skriva upp den i min receptbok. kram

    SvaraRadera
  4. Den måste jag prova på en gång! Jag brukar ju gilla dina recept och jag har en dotter som älskar mandelmassa som den kommer säkert gillas här hemma med. Kram Stina

    SvaraRadera
  5. MUMS! Låter riktigt gott! Det får bli att prova den nästa gång vi besökt äppelparken här i förorten!

    Ha en bra fredag!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  6. Här har också ätits äppelkaka i dag :)
    Ha en mysig fredag! Kram Kicki

    SvaraRadera
  7. Lät himla gott, men jag gillar inte heller att använda händerna så mycket vid bakning!:) Går säkert att göra på något annat sätt!;)
    Kram

    SvaraRadera
  8. Mums, Vad den såg god ut!
    Nu blev jag fikasugen igen, fast jag ätit äppelkaka för en stund sen.....

    Det är väl inte så konstigt att man aldrig lyckas gå ner i vikt...Fniss!

    Ha en sköön helg! Kram T

    SvaraRadera
  9. Åh, mums vad gott det ser ut.
    Ha en riktigt sköns öndsag nu Pernilla.
    Kram Lena

    SvaraRadera
  10. Ska jag verkligen pröva. Tusen tack för receptet! /Anna

    SvaraRadera

TACK för att du tar dig tid att lämna en hälsning!